Връщат Егридере, Мастанли, Кошукавак, Чамдере и т. н.?

Искате ли възстановяване на старите турски имена на градове и местности в България? Желаете ли да бъдат унищожени християнските имена на турците в гражданските регистри? Желаете ли в България да има частни телевизия, радио и преса на турски език?

Това са част от 50-те въпроса в анонимна анкета, която 8000 турци в България ще попълнят по инициатива на изселническата организация "Бултюрк" в Истанбул.

"Анкетата ще бъде попълнена от 1000 души в Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Кърджали, Хасково и Смолян", твърди  за "24 часа" от Истанбул Рафет Мурат, координатор на "Бултюрк".

Старите наименования на Момчилград, Ардино и Крумовград са съответно Мастанли, Егридере и Кошукавак.

Според него в неделя се е състояло събиране на ръководството на организацията, въпросите били уточнени и част от тях разпратени по интернет. "За всеки от 8-те града ще пътуват хора оттук, които ще проведат анкетата", обясни Мурат.

Анкетираните ще отговарят на въпрос дали България се е отказала от асимилаторската си политика, дали е възможно да третира турците като втора ръка хора, или как биха искали да бъде погребан мюсюлманин с християнски имена.

Друг кръг от въпроси е свързан с това дали турците у нас имат достъп до други партии освен до ДПС, трябва ли турският език да стане задължителен и дали желаят назначаването на мюфтиите в България да става с одобрението на Истанбул.

На въпроса кой от българските държавници е допринесъл най-много за етническия мир са изброени във възможните отговори имената на Александър Стамболийски, Тодор Живков и Георги Димитров. На въпроса пък коя е прародината на българите са дадени Андите, Скандинавия, Алтайските планини или други.

"Бултюрк" е сравнително млада организация, създадена е през 2003 г. Неин лидер е професорът по ортопедия в болницата "Чапа" Хаяти Дурмаз.

"След като получим, и обобщим отговорите ще решим как да ги използваме", заяви вчера Рафет Мурат.



-----------------------------------------------------------------
Зрелищни снимки от ЮАР 2010. Вижте най-интересните моменти!

0 коментара:

Публикуване на коментар