Кой лъже? Ченгето Раиф или „ченгето на Роко” Марин!?

 Делото за корупция, в което бе замесен зам. вътрешният министър от кабинета на Сергей Станишев Раиф Мустафа, вече е в съда. Вместо обаче нещата да се изясняват, въпросите продължават да се множат, а отговорите - да липсват.

Скандалът с Раиф Мустафа гръмна миналия юни, докато той все още бе заместник на Михаил Миков в МВР. Той подаде оставка и за разлика от другия замесен в схемата - бизнесмена Росен Маринов, не бе арестуван показно от ДАНС, а призован, за да бъде обвинен и пуснат срещу 10 хил. лв. гаранция.


Според обвинението точно Мустафа е бил връзката между бизнесмена и шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров. На Димитров бил предложен 50 000 лв. подкуп, за да подпише с фирмата на Маринов - "Авто Инженеринг Холдинг Груп" ООД, договор за доставка на два катера. Мустафа помагал за срещите и преговорите и лично участвал в тях. Уговарял и точния размер на подкупа. Маринов предложил подкуп за същата услуга и още веднъж, но този път от 100 хил. лв. и без съучастието на зам.-министъра.


В обвинителния акт на прокурор Пламен Георгиев се разказва, че шефът на ИАРА е прекратил обществената поръчка за двата катера заради липса на финансирате. Маринов, чиято фирма е спечелила конкурса, атакувал решението в КЗК и спечелил производството там. Димитров обжалвал пред ВАС.


Докато течеше разследването, ВАС потвърди решението на КЗК за конкурса и така на практика Маринов излиза прав от съдебните спорове с ИАРА.


 


Делото


На първото заседание в началото на седмицата, което продължи около 4 часа, така и не стана ясно кой на кого и как точно е предложил 50 000 лв. подкуп. С половин уста в залата прозвучаха признания за партийна зависимост и обвързаности на най-високо ниво в държавната администрация. Защитата дори се опита да компрометира основния свидетел Марин Димитров, бивш директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).


Всички замесени в схемата твърдят, че са невинни. Но никой от тях не е подал сигнал в МВР или в прокуратурата, че му искат или предлагат подкуп. Прокуратурата настояваше за засекретен процес, явно има какво да крие. Съдът обаче не се съгласи и така делото започне под зоркия поглед на медиите.


Основният свидетел


Логично, Марин Димитров е основният свидетел на обвинението. Той познавал Раиф Мустафа от повече от 20 години, от МВР-Кърджали. По-късно, при разпита от адвокатите той призна, че е бил уволнен от МВР по времето на министър Богомил Бонев заедно с директора на РДВР-Кърджали и на местната служба за борба с организираната престъпност. Но отрече твърденията на защитата, че е бил проверяван за нерегламентирани контакти с Ерджан Рашид-Роко. Не можа да отговори и как шеметно е израснал в кариерата и от един уволнен служител на МВР е станал шеф на агенция, без да се явява на конкурс.


В началото на месец май м.г. зам.-министърът му се обадил по телефона и го предупредил, че ще му звънне от непознат номер. Започнал да говори за спечелена от негови приятели обществена поръчка за доставка на два катера за ИАРА, която Димитров бил отменил със заповед заради липса на средства. След десетина дни Мустафа го посетил в кабинета му. Поискал празен лист и му го върнал с инструкцията да напише колко иска, за да се реши проблемът. "Казах му да не ме занимава с глупости", допълни свидетелят.


След това, в началото на юни, Димитров сам потърсил зам.-министъра заради отдавна обещавано споразумение между ИАРА и "Охранителна полиция". "Каза ми, че не е в София, но да му се обадя в понеделник, защото и без това трябва да говорим по другия проблем", разказа Димитров. В началото на седмицата той отишъл в МВР и Мустафа му дал номера на мобилния телефон на шефа на "Охранителна полиция". Когато станал да си ходи, зам.-министърът го спрял и му обяснил, че следобед ще му прати неговите хора да си говорят за катерите, но не в кабинета му, а в кафене. Подал му и листче с думите: "Това е за нас двамата". На листа било записано "50 х. лв." Димитров твърди, че отговорил: "Да дойдат твоите хора, но да не ми говорят за пари". Листчето си го прибрал в джоба и дори забравил, че е там. Следобед в ИАРА дошъл Росен Маринов и двамата слезли до кафене извън агенцията. Там Маринов извадил рекламна папка на фирмата си и му показал два договора с молбата да ги прегледа. Шефът на ИАРА ги взел, но казал, че едва ли нещо ще се промени. След това бизнесменът взел визитката и на гърба й написал "50 000". "Казах му, че така няма да решим въпроса, да забрави", разказва свидетелят.


Въпреки клетвите си, че е нямал намерение да взема пари, по-късно Димитров звъннал "от любопитство" на бизнесмена и го попитал дали това върху визитката е само за него и дали търпи промяна. И пак си уредили среща в кафенето. Там Маринов го убеждавал, че могат да им дадат катерите с отложено плащане. "Каза ми - 100 000 лв. са само за теб, на Мустафа няма да му казвам нищо. Бях шокиран", твърди още основният свидетел. Този разговор е записан от разследващите. "Ако знаех, че се записва, щях да стана и да си тръгна", каза Димитров. Маринов е арестуван веднага след това, на излизане от кафенето.


Димитров не успя да обясни на съда защо не е сигнализирал компетентните органи, когато му е предложен подкуп. Отговорите му бяха от типа на "така съм преценил, така съм постъпил". Единственото, което направил, е да сподели със свой приятел, който сега работел в ДАНС - Юлиян Марков. Той го посъветвал "да не се занимава с глупости". Същият този човек от ДАНС го настигнал на улицата след ареста на Маринов и му дал призовка да се яви в прокуратурата, казал му да носи папката с договорите, визитката и листчето със сумите.


Бившият вече шеф на ИАРА призна, че не смеел да "отсвири" (по неговите думи, бел.а.) Мустафа, защото той бил фигура в ДПС и щял да си навлече проблеми. Такова обяснение даде той на въпрос как става така, че той винаги е активната страна в комуникацията с подсъдимите и винаги той ги търси пръв.


Подсъдимите


И двамата подсъдими дадоха обяснения пред съда. 30-годишният Маринов разказа как фирмата му работи по ФАР проекти още от 2005-2006 г. и е доставяла пожарни за МВР. Никога не били имали проблеми. Поредната поръчка обаче била прекратена от Михаил Миков и затова той се срещал със заместника му Мустафа. На една от срещите Маринов дал за пример и проблема си с ИАРА. Мустафа предложил да го свърже с Димитров и младежът му оставил визитка. Според неговата версия самият Димитров отказал да говорят в кабинета му, правейки жест, че е възможно там да бъдат подслушвани. "Човекът просто си искаше пари. Даде ми визитка с надпис 50 000. Две неща се искали от мен - да покажа ясна работна схема и какъв бюджет имам за това", твърди Маринов. Той се възползва от правото си да не отговаря на въпросите на прокурора. "4 часа ме държахте с белезници, наснимаха ме хубаво, бе обявено, че в мен са намерени пари и оръжие. Нямах право да пътувам в чужбина, загубих бизнес", мотивира се подсъдимият.


Раиф Мустафа също отрече да е предлагал подкуп. Той твърди, че самият Димитров го е заговорил за катерите на едно събиране в Боянския сарай на Доган. Сам го поканил и в кабинета си в агенцията. Казал му: "Хем ще ми вдигнеш реномето, хем ще говорим за твоя проблем". "Проблемът" на Мустафа бил, че имал земи край язовир "Студен кладенец" и разпитвал Димитров за възможностите за финансиране за зарибяване.


"Целта тук не е истината, а да се докладва в ЕК", заключи бившият зам.-министър.


Експертизите


Те не помогнаха много. Текстът върху листчето вероятно е писан от Раиф Мустафа, каза вещото лице Светлана Халачева. За визитката обаче изобщо не можел да се даде отговор. Затова бяха назначени и две допълнителни изследвания с участието на още двама експерти. Нова експертиза пък трябва да установи дали основният свидетел Марин Димитров сам е писал сумите върху листчето и визитката. По неясни причини прокуратурата досега не е намерила за нужно да провери това.


Адвокатите искат да бъде предоставен не само видеозаписът, но и звукозаписът от първата среща в кафенето. Според тях там се чувало, че Димитров сам си иска подкуп.


В крайна сметка, въпреки че процесът върви по съкратената процедура и в началото адвокатите поискаха да бъде разпитан единствено Димитров и да бъдат изслушани две графологични експертизи, делото се отложи за 5 май. За тогава трябва да се направят експертизите и да бъде издирен Юлиян Марков от ДАНС. Новите доказателства бяха поискани от прокуратурата. Според защитата същите те са им били отказани по време на разследването. Адвокатите твърдят, че обвинението се страхува да пледира, защото делото е образувано, за да виси, а не за да приключи.


Развръзката предстои.


 


Доротея Дачкова, „Сега"


Заглавието е на Петър Калчев, „24 х 7 Родопи"


 

 

0 коментара:

Публикуване на коментар